Author Topic: JNA slike  (Read 3781 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline IronStar

 • Član foruma
 • Posts: 4
  • View Profile
JNA slike
« on: Jan 19, 2013, 18:21:22 PM »
JNA al' ona prava, moze biti zanimljivo

Quote
Jugoslovenska Narodna Armija (JNA), u svoje vreme respektabilna sila, uredno je fotografijama dokumentovala sve svoje aktivnosti. U vojsci je tada bilo dosta fotografa, što vojnika na odsluženju vojnog roka, što profesionalaca koji su radili u vojnim časopisima ili drugim vojnim strukturama. Svaki veći grad je imao „Dom vojske“, obično lep objekat u centru grada, gde su vojnici uživali u raznim kulturnim dešavanjima od koncerata i filmskih projekcija pa do raznih izložbi. Upravo ti „domovi“ su bili i svojevrsni centri za jačanje morala vojske, pa se posebna pažnja posvećivala i fotografisanju vojničkih aktivnosti.
Vremenom se u tim domovima nakupila i pozamašna arhiva fotografija. Tu je moglo da bude svačega, od života i rada jedinica datog garnizona, preko nebitnih stvari do potencijalno istorijski važnih, nikada objavljivanih fotografija. Onda su došle sumorne devedesete u kojima je nestala i JNA. Zajedno sa JNA nestala je i fotografska kultura u vojsci. Opšti metež je uticao na to da nikog više nije bilo briga ni za dokumentovanja redovnih aktivnosti , a noročito ne za brigu o starim negativima i fotografijama.
Zapuštene gomile srednje-formatnih i 35mm filmova su propadale u zabačenim delovima „domova vojske“ da bi na kraju uglavnom bile spaljene ili na drugi način uništene. Na žalost ti potencijalno vredni negativi nisu uništavani iz bezbednosnih razloga, već su jednostavno nekome zasmetali, neko nije znao šta će sa njima pa ih je spalio ili ostavio nekde da trunu i propadaju. Ovaj scenario se desio u mnogim vojnim ustanovama. Šteta koja je načinjena je neprocenjiva, a ni dan-danas toga niko nije svestan, po najmanje sama vojska.
Kakve to veze ima sa ovom temom?E pa ima…
Deo služenja vojnog roka proveo sam u Požarevcu, i to u komandi Centra za obuku Kopnene vojske. Jednog dana sam dobio čudan zadatak da odem do napuštenog Doma vojske i pogledam neke “stare filmove”. Jedan starešeni me je odveo u podrum tog oronulog objekta i pokazao na gomilu rasutih negativa koji su se nalazili na svega nekoliko metara od kotla za grejanje. U prvi mah nisam mogao da procenim u kakvom su stanju, jer svetla nije bilo. Skupili smo nekako sav materijal i odneli ga na dnevnu svetlost. Posle nasumičnog pregleda shvatio sam da je i pored lošeg stanja moguće iskoristite neke od negativa, i što je još važnije – da na njima ima zanimljivog materijala. Komandant mi je odobrio da sve negative prenesem u komandu CO KoV, da ih očistim, analiziram i probam da spasim što se spasiti može. U to vreme komandant CO KoV je bio puk. Milivoje Pajović, pravi vojnik, vrlo sposoban i obrazovan čovek, koji je od starta shvatio potencijalnu istorijsku vrednost negativa.

Naredna dva meseca, od završetka redovnih vojničkih dužnosti pa do kasno u noć, vreme sam provodio u pregledanju negativa uz pomoć lupe i improvizovane sprave sa pozadinskim osvetljenjem. Na kraju sam uspeo da medju gomilom dosadnih snimaka nadjem i po nešto zanimljivo…

Sudeći po snimcima koje sam pregledao mogu samo da zaključim da se u Domu vojske mnogo jelo i pilo, gotovo 90% snimaka je bilo sa raznih proslava. Ali na svu sreću našao sam i ono što sam tražio, a to je dosta kvalitetnih i zanimljivih fotografija iz života i aktivnosti JNA u periodu od kasnih ’60 pa do njenog raspadanja.
Na kraju nekako uspeh i da deo zanimljivih negative skeniram na profi skenirama vojnog Foto centra . Očekivao sam da će bar ta ustanova koja se između ostalog bavi čuvanjem arhivskog foto materijala pokazati neko interesovanje za negative koje sam doneo, ali na moje čudjenje dobio sam odgovor da njima sav taj material nije potreban ?! Iako sam odabro vise od sto snimaka za skeniranja, na kraju sam zbog ograničenog vremena uspeo da digatiluzujem svega nešto vise od pedeset . Prema mojim saznanjima sav originalni materijal je nakon mog odsluženja vojnog roka predat Istorijskom arhivu Požarevca.
Na moje veliko zadovoljstvo spašeni negative su vrlo brzo ugledali svetlost dana. Veliki broj fotografija je iskorišćen za potrebe spomen sobe “Dva veka vojske u Braničevu” koja je na vidovdan 2011. godine otvorena u kasarni “General Pavle Jurišić Šturm” u Požarevcu.
Najbolji način da ove fotografije nikada ponovo ne budu zaboravljene je da ih podelim sa vama. Ovo što sledi je pedesetak odabranih fotografija iz života i rada požarevačkog garnizona JNA u period od kasnih šezdesetih pa do početka devedesetih:


http://dimitrijeostojic.com/blog/?p=1421

Usput, sva sreca pa mi niste deaktivirali nalog...  ::)

Offline Kasapin5033

 • Član foruma
 • Posts: 104
  • View Profile
Re: JNA slike
« Reply #1 on: Jan 19, 2013, 19:10:01 PM »
Ne cackaj mecku dok spava !

Offline djavoBre

 • Član foruma
 • Posts: 139
 • BUC BRE-KOKOS!
  • View Profile
Re: JNA slike
« Reply #2 on: Jan 19, 2013, 21:02:54 PM »
meni je pukovnik Pajovic bio staresina kad sam bio u vojsci,tada bio porucnik..al sam mator btu
garage:Lorr.155 51,Bat Chat 155,BatChat 25t,AMX50B,AMX 50 100,GW Typ E,VK 2801,VK 3002(DB),T1 Cunningham,M48A1,T110E5,T110E4,M40/43,T92,T-50-2,T-62A,IS-4,IS-7,Obj.268,Obj.261,Type 59,T34